Bezoek aan het legermuseum

Op dinsdag 15 oktober 2013 gingen we met het vierde leerjaar in de voormiddag op stap naar het legermuseum te Brussel. We werden er van harte verwelkomd en kregen een woordje uitleg over de afspraken in het museum. Nadien werden we in 3 groepen verdeeld die elk in een ander atelier aan de slag gingen. Elke groep werd begeleid door een fantastische gids! Hier vertellen we kort iets over de ateliers waar we heel wat van bijleerden:

Atelier 1 : beesten in de oorlog

Niet alleen mannen en vrouwen moesten tijdens de oorlog naar het front om te vechten. Dieren werden massaal ingezet om de soldaten bij te staan. Paarden werden gebruikt in de cavalerie en trokken zware kanonnen voort . Honden moesten de vijandige schuilplaatsen zoeken. Dit op eigen gevaar. Koeien werden in grote getale geslacht om er jassen en laarzen van te maken. De zijderups moest volop draaien om er vlaggen van te maken. Ieder diertje zijn pleziertje?

Hannah en Tess

Atelier 2: camouflage

Vandaag leerden wij heel wat bij van ‘commandant Van Hoorebeke’ over camouflage. Hij toonde ons de verschillende kostuums die gedragen werden in de oorlog. Sommigen heel sober, anderen heel mooi versierd met gouden knopen of kleurrijke kragen. We zagen ook helmen in allerlei vormen en maten. Zo was er een helm versierd met paardenhaar en zagen we een gecamoufleerde helm met blaadjes, om niet op te vallen voor de vijand. Ook het pak van koning Leopold III stond tentoongesteld met al zijn medailles en eretekens!

Jordan, Nathan G., Merel, Lukas, Vera, Marie en Leon

Atelier 3: alles in de lucht

Tijdens WOI werden de eerste vliegtuigen ingezet om steden te bombarderen of vijandige plekken te observeren. In de grote hangar van het legermuseum vind je nog enkele pareltjes uit die tijd: kleine, lichte vliegtuigen waarbij we ons vandaag afvragen hoe ze in de lucht bleven.

Tijdens WOII werden de vliegtuigen groter en sneller. Ze konden grotere afstanden afleggen en werden meer bewapend. Gevolg: meer doden.

We hebben een echte V1 gezien!!!!!

Shane en Yarne